8
Biertan și UNESCO
A fi pe lista Unesco înseamnă a fi vecin cu
Acropola din Atena sau Marele Zid Chinezesc
Ne aflăm acum aproape de centru, după o vizită infuzată de povești despre Biertan și biserica sa. Fortificația cu care ai luat contact a rezistat vremurilor timp de sute de ani, dar ea și-a pierdut treptat rostul și strălucirea. Trecând anii, s-au schimbat conduceri și obiceiuri, iar ea și-a pierdut rolul defensiv. Mai târziu, după 1989, odată cu plecarea unei mari părți a comunității săsești, nici biserica nu a mai fost umplută în duminici și sărbători. Fără oamenii ei, o clădire lăsată singură tinde să se degradeze.
Un moment de turnură în viața cetății are loc în perioada contemporană. În anul 1993, Biserica Fortificată de la Biertan este inclusă în lista UNESCO a monumentelor de importanță mondială. Apoi în anul 1999, șapte dintre satele cu bisericile fortificate din Transilvania sunt incluse pe lista UNESCO a monumentelor de importanță mondială, cea din Biertan fiind prima dintre cele șapte și cea mai reprezentativă. Această încadrare aduce Biertanului și celorlalte cetăți o reputație internațională și o așază alături de construcții sau situri cum ar fi Colosseumul din Roma, Piramidele din Giza sau Taj Mahal-ul.
Ne aflăm într-un spațiu pe care lumea întreagă îl consideră valoros, și vrem să îl păstrăm valoros. E important pentru noi toți! Satul tău este pe lista celor mai valoroase locuri de pe Planetă. Este desigur o mare onoare, este un statut ce aduce beneficii, dar toate acestea cer și responsabilitate. Menținerea peisajului cultural în ansamblu – adică a lucrărilor combinate ale naturii și ale omului – depinde de cei care îl au în proprietate sau în administrare. Iar ansamblul depinde de fiecare componentă în parte. Fără piese păstrate și conservate corect, imaginea globală se pierde, iar satul riscă să nu mai aparţină acestei familii prestigioase. Pare o responsabilitate mare? Este, dar există și mulți aliați. Arhitecți, primari, consilieri, ghiduri, toate și toți conlucrează ca să păstrezi casa, proprietatea, satul într-o stare de legendă. Cei care se vor bucura primii de beneficiile Unesco sunteţi voi, locuitorii Biertanului dar tot voi sunteţi și primii responsabili pentru conservarea imaginii satelor și împrejurimilor naturale; iar cei în mâinile cărora ne punem speranţa pe viitor sunteţi voi, copiii și adolescenţii de azi, care veţi duce mai departe o zestre însemnată, care devine din ce în ce mai valoroasă, pe măsura trecerii timpului.
Dar ce este lista UNESCO? Povestea începe în anul 1945, ca urmare a celor două Războaie Mondiale, Organizația Națiunilor Unite înființează agenția „Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură” – pe scurt UNESCO. Misiunea acestei agenții este, cităm, „să contribuie la promovarea păcii și securității în lume prin intermediul educației, științei și culturii, în vederea consolidării cooperării internaționale, respectării drepturilor fundamentale ale omului, fără restricții de rasă, sex, limbă sau religie.”
În anul 1972, statele membre ale agenției au inițiat lista monumentelor de mare importanță, care trebuie protejate de războaie, interese economice sau calamități, fiindcă reprezintă vârful de lance al moștenirii noastre culturale mondiale.
UNESCO înseamnă prestigiu și bineînțeles că Biertanul este cunoscut mai ales pentru cetatea lui, însă te invităm să nu te limitezi la o întâlnire de suprafață. Straturi de istorie și povești inedite se lasă descoperite în acest tur audio și pe la porțile bătrânilor din comunitate. Ele merită să fie parcurse în tihnă și cu luare-aminte. Ele sunt cele care ne îmbogățesc cu adevărat.
Și mai merită amintit că aici între dealuri, la umbra cetății, se întinde o țesătură culturală mai amplă – case vechi, obiecte, peisaj natural, oameni și obiceiurile lor. Toate acestea merită conservate, îngrijite, restaurate sau continuate fiindcă ele și fortificația se pun reciproc în valoare. Toate împreună nasc un spațiu cu valoare, încărcat de istorie și legende, în care te bucuri să poposești.
În România sunt și alte monumente sau situri UNESCO pe care te invităm să le cauți și să le descoperi, te vei îmbogăţi de cunoaştere şi vei înţelege altfel prezentul. Alături de ele, o seamă de elemente de patrimoniu imaterial, dau seama despre cultura românească, caută tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei, tehnicile de prelucrare ale ceramicii de Horezu, arta cămăşii cu altiţă, colindatul în ceata bărbătească sau ritualul căluşului, între altele. Patrimoniul e chipul unei ţări, e chipul ţării noastre şi a ţării de unde vii tu, dragă călătorule, încearcă să îl respecţi şi să îl îngrijeşti.
Text de Andrei Tache, redactat în cadrul atelierului Heritage Lab în anul 2024. Ilustrat de Teo Catrinel Lazăr și Mara Bejan. Ghid audio pus la cale de Asociația Designers, Thinkers, Makers și Primăria Biertan, în proiectul Culture & Cultures. Connecting the dots cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Inițiat de:
Finanțat de:
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri: