logo_tur_200
20_biserici_fortificate_UNESCO

20

Biserici fortificate UNESCO

Numai șapte-s norocoase, dară toate-s valoroase

Te invit, dragă călătorule, să mi te alături într-un parcurs de 344km şi câteva sute şi zeci de cuvinte despre cele 7 biserici fortificate, care pune doar puţină sare şi puţin piper peste o bază deja cuceritoare. Parcurgem cu spontaneitate impresii de vizitator încercând să evidenţiem la fiecare ce-i mai particular, ce impresionează şi ce se decantează după ce le vizitezi. Te invit să degustăm capsule de zidire Unesco.

Biserica fortificată din Biertan este considerată vârful de lance într-o listă de 7 monumente de importanță mondială. Celelalte biserici fortificate clasificate se află la Câlnic, aproape de Sebeș, la Valea Viilor, nu departe de Biertan, la Saschiz, Viscri și Dârjiu, un triunghi de cetăți apropiate între ele și o spectaculoasă fortificație la Prejmer lângă Brașov.

Cetatea de la Câlnic este dintre ele poate cea mai cochetă. Așezată la nivelul văii, nu pe deal, cu o capelă din piatră, nu foarte înaltă și un turn donjon cu amprentă generoasă și un corp de camere, poartă mai curând o atmosferă domestică sau de mănăstire. Tot aici vei găsi o pivniță de vin cândva foarte renumită. Urcă în turn și privește spre dealurile Transilvaniei. Oferă-ţi perspectiva unui paznic medieval. Cum crezi că se vedea satul atunci?

Biserica fortificată din Valea Viilor, ceva mai recentă decât cea din Biertan sau Câlnic, are o biserică impresionantă, cu un tavan tipic gotic, cu nervuri, similar celui din Biertan. Aici se găsește un altar baroc policrom, remarcabil. Umblă pe coridoarele înguste din Valea Viilor. Explorează rolul secret al fiecărei încăperi. Descoperă cum locuitorii își depozitau proviziile și obiectele prețioase pentru a rezista în caz de asediu.

La Saschiz vei afla o seamă de legende. Despre tunelul secret din deal și despre uriașii ce locuiau pe un deal din apropiere, loc în care săpăturile au descoperit o așezare preistorică. Temători de răzbunarea uriașilor, locuitorii ar fi strâns toate pietrele rotunde de pe dealuri și au pavat drumul cu ele. Așa s-au născut drumurile și aleile numite astăzi „floaster”, după cuvântul german „pflaster” care înseamnă „asfalt”.

Mergi în vizită la Saschiz ca să te întâlneşti cu o colecţie de păsări. Frumoase, inteligente, mirate păsări sgraffitate care locuiesc pe căni sau farfurii albastre. De unde au apărut toate aceste păsări?

Biserica din Viscri și fortificațiile sale este poate cel mai dens construit ansamblu, cu un aspect romantic dat de multitudinea de turnuri și bastioane înalte cu parapeți din lemn și acoperișuri de țiglă. Loc popularizat de prezența Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii, situl UNESCO din Viscri cuprinde una dintre puținele biserici-sală romanice de secol XIII. Caută legenda lui Viscri, unde se spune că o cruce ascunsă sub altar protejează biserica de rău.

La Dârjiu se află singura biserică fortificată secuiască din lista celor șapte. Remarcabilă este aici pictura murală cu o datare de la 1419. Frescele impresionează nu doar prin vechime și calitate artistică, dar și pentru motivul că puține biserici din această familie mai păstrează picturi murale – multe fiind încă poate acoperite de la Reforma Protestantă, așteptând să iasă din nou la lumină.

Priveşte picturile murale rare, care îţi dezvăluie legenda Sfântului Ladislau, protectorul locului.

La Prejmer vei găsi o fortificație largă în suprafață, iar cel mai remarcabil aspect este densitatea de camere de locuit adosate pe interiorul zidului de incintă și servite de scări din lemn. Multe particularități interesante te așteaptă și aici. Istoria cetății cu ziduri înalte de 12 metri, înconjurate cu un șanț de apă, poate cea mai puternică biserică-cetate și cea mai bine păstrată din Estul Europei, legată de Ordinul Cistercian și Cavalerii Teutoni. Explorează punctele strategice de apărare. Cercetează cum, în timpul asediilor, sătenii apărau biserica folosind săgeți și foc.

Intră pe porţile deschise către trecutul Transilvaniei, ca să o respecţi și să înţelegi că fiecare piatră are rostul ei. Fiecare oprire adaugă o piesă preţioasă în fresca Transilvaniei: asedii, sărbători și momente din viața cotidiană de acum câteva sute de ani. Piese de costum, detalii şi obiceiuri actuale. Bucate, cahle şi o întreagă lume care te va surprinde.

Text de Andrei Tache, documentat și redactat în cadrul atelierului Heritage Lab în anul 2024. Ilustrat de Teo Catrinel Lazăr și Mara Bejan. Ghid audio pus la cale de Asociația Designers, Thinkers, Makers și Primăria Biertan, în proiectul Culture & Cultures. Connecting the dots cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Inițiat de:

logo_designers_thinkers_makers

Finanțat de:

logo_afcn_h100

 

logo_primaria_comunei_biertan

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri:

logo_scoala_piscu
logo_ambulanta_monumente
logo_nod_makerspace
logo_scoala_biertan
logo_primaria_chirpar
logo_scoala_chirpar