bewk

Cartea aceasta a fost făurită lângă o mare. Este albastră ca să te poarte, precum marea ce se descoperă cutezătorului, în adâncurile ființei tale. Prin cuvânt refacem eu și cu tine, chipul unei țări poate prea puțin iubite. Descoper-o, ascult-o, străbate-o, apoi crește-o, imagineaz-o, creeaz-o și lăsa o urmă frumoasă aici, acasă.

Cuvinte înaripate.
Proverbe românești ilustrate

Homer și vechii greci numeau proverbele „epea pteroenta” adică „cuvinte înaripate”. Puși în fața proverbelor avem de-a face cu un conținut mare în vorbe puține.

Acest cod de legi nescrise al umanității, ne-a atras atât de tare încât am hotărât să le investigăm și să ne aventurăm în construirea unei cărți care tratează elemente de identitate românească într-o cheie nouă. 

Proverbele conțin în ele adevăruri așezate generație după generație.

Care este povestea din spatele colacului peste pupăză? De ce ne dăm arama pe faţă? Care e originea expresiei „a freca menta”? De ce mergem până în pânzele albe? Te simți cu musca pe căciulă?

Consideră-te purtătorul unor nestemate care-au moștenit adevăruri din tată-n fiu, cu care poți înțelepți la rândul tău, oameni noi.

Povestea aceasta care se țese de-acum înainte, aduce împreună vorbe cunoscute, văleleu! câtă savoare, și case, bucate, veșminte, sărbători și obiceiuri-miez dur din care se distilează sentimentul românesc al ființei. Prin cuvânt refacem, eu și cu tine, chipul unei țări prea puțin bătută la picior și prea puțin iubită așa cum se cuvine.

Și-acum, după ce ți-am arătat esențele de-s cuprinse în vorbele-acestea și te-am făcut, bată-te norocul, mânca-te-ar raiul, să le mai și iubești oleacă, află că nimic nu e atât de vechi sub soare. Totul se întâmplă aici și-acum, dintaia oară și dintotdeauna.

Cine citește vorbele mele, le făurește el însuși.

Cuvinte_inaripate3-1


O carte cu două picioare

Clădită și născută din universul unor oameni preocupați de educația pentru patrimoniu, deci de înțelegerea, pătrunderea, resemantizarea și salvarea unor comori (materiale sau imateriale) din România, cartea și-a propus să așeze lângă fiecare expresie aleasă, o noțiune care vorbește despre patrimoniul românesc. Astfel am invitat teme precum: Sărbătorile sau bucatele românilor, Obiceiurile de înmormântare, Oralitatea, Sunetele românești, Portul, Casele țărănești, Măștile, Ceramica și altele pe care le veți descoperi în paginile acestei cărți.

Astfel avem un picior al cuvintelor și un picior al unei lumi din jurul cuvântului.

Un distilat subiectiv și ludic de cultură românească. O esență tare și neexhaustivă pe fiecare subiect ales.


Carte fără vârstă

Cartea este concepută pentru oameni mici și oameni mari pasionaţi de patrimoniul cultural, pentru școlarii curioși, pentru turiștii străini care vor să aleagă un dar inteligent care să vorbească despre România.

Nu în ultimul rând, această carte este scrisă cu gândul la comunitatea românilor care trăiesc în afara granițelor țării, să poată fi o punte între ei și zestrea de aici, între ei și copiii lor.


Făuritori

Miez:
autor Alexandra Mihailciuc
ilustrator Ana Gurduza
grafician Andrei Tache

Făurită de
Asociaţia Designers Thinkers Makers


Co-finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național.

ftl-01


 Pregustare

Imaginează-ți această carte precum o arcă în care vei străbate lumea pentru a te umple de frumusețea, adevărul și înțelepciunea cuvintelor.
Imaginează-ți această carte precum o pasăre pe care vei zbura pentru a cuprinde chipul țării tale, în lung şi în lat, în amintire, în timpuri de demult și de azi. În vorbele bunicilor de pretutindeni, în interioare cuminţi cu sobe și scoarțe, în case albe, mirosind a var, străjuite de sobe cu olane ori cu cahle smălțuite. 

20230921_081056-1
WhatsApp-Image-2024-12-18-at-16.40.15-1
20230921_093148