logo_tur_200
18_despre_patrimoniu

18

Despre patrimoniu

Cultură? Două porții, vă rog!

Te invit să povestim o secundă, fără ocolișuri și fără cuvinte sofisticate despre patrimoniu. O noțiune ce pare la prima vedere să aparțină elitelor, ministerelor sau instituțiilor celor mari. Dar obiectele acestea pline de prestigiu ne aparțin tuturor. Nouă oamenilor, căci oameni suntem cu toții, iar instituțiile mari tot ale oamenilor sunt. Cu toții apreciem marile valori, ne bucurăm de ele și suntem datori să le păstrăm pentru generații următoare fiindcă ele sunt mărturii ale vremii și sunt deosebite pentru tehnica, frumusețea sau ingeniozitatea lor.

Monumentele, muzica, valorile culturale de orice fel ne ajută să ne desprindem fie și pentru o clipă de greutățile zilei, să ne mutăm cu gândul la alte vremuri din care alegem adesea să vedem partea bună.

Și ca să revenim puțin în prezent, o fortificație ca cea de față ne face să ne gândim la râvna, organizarea și priceperea ce îi caracterizau pe sașii de altă dată. Cât avânt pentru ridicarea unei biserici în acest vârf de deal, cât efort în zidirea fortificației din piese mari de piatră și zeci de mii de cărămizi, fiecare în parte plămădită și arsă multe ore în cuptoarele de cărămidă. Chiar și cu mijloacele zilei de astăzi, așa o lucrare este impresionant de laborioasă, de scumpă și de prețioasă.

Acești sași de odinioară, iubitori ai bunei rânduieli au dat bastionului estic din incinta bisericii și rolul de apărător al țesăturii sociale – e vorba desigur de închisoarea conjugală, cu denumirea sa pozitivă de „cameră a împăcării”. Acest spațiu servea la apărarea armoniei și a moralei în comunitate. Toată munca lor de atunci a făcut ca aceste edificii să ajungă până la noi, împreună cu biserica și zidurile ei de apărare. Fără aceste ziduri, poate că povestea s-ar fi pierdut. Sau poate că auzind numai povestea, fără mărturia zidurilor și bastioanelor, cu greu am fi crezut-o. Și afli că în 300 de ani, sau poate 15 generații încheiate, comunitatea sașilor a pățit un singur divorț, fără îndoială și mulțumită acestei celule din vârf de deal, din care cei doi aveau șansa să privească așezarea, vecinii și linia orizontului unduită din dealuri și să se gândească serios la viață.

Toate te fac să te gândești, dacă îți acorzi puțin timp, la cum se trăia și cum se trăiește și te întrebi: oare lucrurile acestea de demult sunt depășite? Sau istoriile se repetă și trecutul este viu până astăzi, prin valorile sau virtuțile lui? Multe astfel de uși deschide istoria, ne îmbie cu întrebări și răspunsuri despre noi înșine, ne apropie de ceilalți, ne umple de admirație, ne îndeamnă să evoluăm.

Iată rostul acestor ziduri purtătoare de povești, iată însemnătatea patrimoniului!

Apoi putem povesti și altfel:

Când vorbim despre patrimoniu ne referim la această mare zestre pe care am primit-o de la înaintași și pe care o predăm copiilor noștri și generațiilor viitoare. Case cu valoare istorică, meșteșuguri, port popular, doine și hore, feluri de mâncare proprii zonelor noastre, proverbe și zicători. Te-ai întrebat vreodată de ce există atât de multe diferențe între țări? De ce România e atât de diferită de Suedia sau Maroc? Ei bine, aceste diferențe se datorează moștenirii lor istorice și culturale unice. Patrimoniul reprezintă cea mai valoroasă comoară a unei comunități, și de aceea trebuie protejat și conservat. Dacă am putea atribui un nume chipului unei țări sau unei comunități, acel nume ar fi „Patrimoniul”.

Patrimoniul este adevărata carte de vizită a țării noastre; este o uriașă ladă de zestre pe care o punem în faţa celorlalte popoare.

Text de Andrei Tache și Alexandra Mihailciuc, documentat și redactat în cadrul atelierului Heritage Lab în anul 2024. Ilustrat de Teo Catrinel Lazăr și Mara Bejan. Ghid audio pus la cale de Asociația Designers, Thinkers, Makers și Primăria Biertan, în proiectul Culture & Cultures. Connecting the dots cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Inițiat de:

logo_designers_thinkers_makers

Finanțat de:

logo_afcn_h100

 

logo_primaria_comunei_biertan

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri:

logo_scoala_piscu
logo_ambulanta_monumente
logo_nod_makerspace
logo_scoala_biertan
logo_primaria_chirpar
logo_scoala_chirpar