logo_tur_200
6.donarium

6

Donarium – obiect votiv

„Eu Zenovie am pus această ofrandă”

În piață, în spatele tău se află un monument comemorativ ce conține o replică a „Donariului de la Biertan”. Povestea acestui obiect începe cu descoperirea făcută de un localnic sas al Biertanului, în urmă cu 250 de ani. Acesta a găsit la baza unui stejar bătrân doborât de furtună o mică relicvă antică, pe care specialiștii o plasează cu sute de ani în urmă și anume tocmai în secolul al IV-lea era noastră.

Elementul din bronz, o tăbliță scrisă, de aproximativ 30 pe 13 centimetri, legată printr-o za de un medalion circular cu monograma lui Hristos, atestă, după unii istorici prezența cultului creștin la populația daco-romană a zonei. Alții sunt de părere că obiectul a fost produs în nordul Italiei și pierdut sau vândut de goții care tranzitau zona. În tot cazul numele donatorului – Zenovie – este unul de proveniență orientală, ceea ce face dilema cu atât mai greu de rezolvat.

Obiectul a fost descoperit în 1775, la 6 km de punctul în care te afli. Locul descoperirii este pe Valea Copșei Mari, în apropiere de cătunul astăzi depopulat, numit cândva La Chinedru, de negăsit pe hărțile noastre, dar cunoscut localnicilor.

Acolo, vei găsi, dacă te încumeți să mergi, o sculptură realizată recent, în lemn de stejar, de artistul local Ion Constantinescu, pe care o poți privi ascultând sunetul vântului și al tălăngilor de vaci de la ferma din apropiere.

Pentru a înțelege rostul acestui obiect votiv, te invit să îl parcurgem împreună cu privirea. Pe tablă, așezat pe trei rânduri paralele, se citește textul latin: „EGO ZENO/ VIUS VOT/ UM POSUI,” care tradus sună cam așa: „EU ZENOVIE, AM PUS OFRANDA.” Atârnat, în partea de jos, un disc crismon sau monograma lui Iisus dă seama că această plăcuță a făcut parte dintr-un obiect religios donat de Zenovie unui lăcaș creștin. Să fi fost vorba de un candelabru? Poate de o cristelniță? Sau poate doar o simplă poartă? Nu putem ști.

După momentul descoperirii, artefactul a intrat în posesia primarului din Mediaș de atunci, care l-a înmânat baronului Samuel von Brukenthal, urmând ca peste ani obiectul clasat în cel mai înalt grad de importanță – clasa tezaur – să ajungă la Muzeul Național de Istorie a României pentru a fi admirat de tine şi de mine.

Un obiect poate ușor de trecut cu vederea aici în piața satului, Donariul, este de fapt o raritate pe plan Mondial. Ce comoară!

Text de Ana-Maria Stanciu și Andrei Tache, documentat și redactat în cadrul atelierului Heritage Lab în anul 2024. Ilustrat de Teo Catrinel Lazăr și Mara Bejan. Ghid audio pus la cale de Asociația Designers, Thinkers, Makers și Primăria Biertan, în proiectul Culture & Cultures. Connecting the dots cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Inițiat de:

logo_designers_thinkers_makers

Finanțat de:

logo_afcn_h100

 

logo_primaria_comunei_biertan

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri:

logo_scoala_piscu
logo_ambulanta_monumente
logo_nod_makerspace
logo_scoala_biertan
logo_primaria_chirpar
logo_scoala_chirpar