Broșură și manual de conștientizare și educație pentru situri rurale UNESCO din Transilvania, realizate împreună cu Primăriile Comunelor Biertan și Saschiz.

Manualul este destinat atât curiculei opționale din școlile comunelor păstrătoare de valori UNESCO, dar și familiilor sau locuitorilor. Manualul răspunde la întrebările uzuale despre arhitectură tradițională și importanța patrimoniului într-un limbaj accesibil și prietenos. Fiecare subiect este însoțit de câte un exercițiu pentru copii cu vârstele 5-14 ani.

Broşura a fost distribuită gratuit locuitorilor din siturile rurale UNESCO Biertan şi Saschiz. Materialul a fost conceput în cadrul proiectului „Asumarea patrimoniului în siturile rurale UNESCO”/ PNDR/ Conservarea și promovarea patrimoniului cultural local.

Ce este această broșură interactivă?

Privește această publicaţie ca pe un ghid firesc de educaţie pentru patrimoniul construit din zona ta, un sprijin în înţelegerea și protejarea lumii valoroase în care trăiești. Nu ne-am propus să acoperim toate problemele, ci, din contră, să ne oprim la cele mai importante subiecte de discuţie și acolo să lămurim esenţialul, într-un limbaj cât mai accesibil. Spune-i ghid de prim ajutor pentru oameni și case în special din situri rurale UNESCO. Am pus în faţa ta câteva piese dintr-un mare puzzle ca să te aducă mai aproape de bunicii tăi, de trecutul tău, de tine și ca să înţelegi ce și cum poţi pune în valoare pentru satele atrăgătoare, sănătoase și creative de mâine. Păstrează şi tu locurile tale dragi într-o stare de legendă:

„Acest ghid adresat vouă, locuitori ai multelor case, este un îndrumar de bun cetățean, dar și de om deștept, iar pentru ele, pentru case, o trusă de prim ajutor pentru supravițuire.(...) În marea de informații care vă asaltează în fiecare zi sunt și lucruri care trebuie luate în serios, iar unul dintre ele este această carte!" Alexandra Mihailciuc și Andrei Tache, doi arhitecți care iubesc și Transilvania și casele ei, au pus aici toată priceperea și dragostea lor, cu speranța că vor fi, pentru voi, molipsitoare. Nu doar o boală poate fi molipsitoare, ci și o emoție puternică, bunăoară, râsul! De v-ați molipsi cu toții de această dragoste, satele voastre ar străluci și v-ar aduce roadele lor, ca o grădină pe care o îngrijești bine. Au fost odată foarte viguroase și poartă încă puterea de a traversa cu fruntea sus și timpurile cele noi. Timpuri în care focul nu mai este așa de periculos, tătarii nu mai trec cu hoardele lor să nimicească totul, pacea, slavă Domnului! încă domnește. Cine sunt însă dușmanii de azi? Nepăsarea, ignoranța și, într-o anume măsură, timpul însuși. Cartea aceasta vă va pune la adăpost de acești dușmani și pe voi și casele voastre, și, cu toții împreună, satele voastre. În marea de informații care vă asaltează în fiecare zi sunt și lucruri care trebuie luate în serios, iar unul dintre ele este această carte!"

Adriana Scripcariu - Istoric de artă, Școala de la Piscu

AUTORII MANUALULUI

Alexandra Mihailciuc
Alexandra Mihailciuc este arhitect, scriitor şi spirit federativ ce îmbină mai multe discipline ale industriilor creative în proiectele sale. Crede în construcţia prin educaţie şi transmitere concretizându-şi convingerile în coordonarea numeroaselor şcoli de vară, în iniţierea unor workshopuri de arhitectură şi meşteşuguri, a unor proiecte culturale şi prin profesorat. A coordonat 11 ani programul cultural „Batem fierul la conac!” un laborator pentru arhitectură, design research şi meşteşuguri, găzduit de ansamblul nobiliar Carp şi 5 ani Incubatoarele de Sculptură. Arhitectură. Peisaj de la Ferma de Artă.

Este autoarea a 5 cărţi de educaţie arhitecturală, 2 dintre ele premiate Golden Cubes:

  • „Peisaj cultural Unesco. Transilvania”, Editura Asociaţiei Designers Thinkers Makers, 2024
  • „Cartea Caselor” şi „Marea lume mică”- Editura Art Conservation Support (ACS)
  • „În jurul focului. Arhitectură, tradiţie şi inovaţie în sisteme de încălzire şi gătit” şi „Arta feroneriei. Ghid practic de fierărie pentru copii şi adulţi”- Fundaţia Pro Patrimonio.

Curatoare a secțiunii Școli de vară de arhitectură, tabere de creație, Bienala Națională de Arhitectură 2021 & 2023, Sibiu si Evaluator Europa Nostra Awards 2022. A lăsat amprente în atmosfera unor case importante, între care Casa Mincu (sediul Ordinului Arhitecților din România), Ansamblul Conacului Petre P. Carp, Librăria de carte franceză Kyralina, Librăria Cărtureşti Verona. Om de bine care-şi doreşte să crească frumos şi să facă lucruri cu miez.

alexandra
andrei

Andrei Tache
Arhitect și grafic designer, co-fondator Studio Mud, fondator Asociația Designers, Thinkers, Makers și Fabrica de Design. 15 ani de experiență de design & branding cu clienți ca (selecție): JW Marriott Bucharest, Zeppelin Schule, Muzeul Național de Istorie a României, Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Teatrul Național București, Hațeg Country UNESCO Global Geopark, Fundația Comunitară București, Editura Frontiera, Editura ACS, Henkel AAM, Şcoala de la Piscu. Andrei are în portofoliul de grafic design 15 cărți pentru Muzeul Național Cotroceni, Mănăstirea Putna, Editura Frontiera, Editura ACS. Spirit eficient şi dens, caută să aducă sens tuturor proiectelor de design, think & make în care se implică, incluzând şcoli de vară şi mentorat, şantiere de arhitectură sau moduri noi de a povesti despre patrimoniu.

Parteneri:

1_03
1_05
1_07
1_09
1_11
1_13
1_15
1_17