3
Orga din Biertan
Regina instrumentelor
Transilvania, tărâmul orgilor istorice! Profităm de ocazie ca să ne scufundăm într-un subiect cu totul fascinant. Deși nu există încă un inventar, se spune că ar fi peste 1000 de orgi în bisericile reformate, catolice, evanghelice, unitariene, greco-catolice și neoprotestante din România.
Aici, în zona săsească, fiecare biserică fortificată are sau avea o orgă ce acompania serviciul divin al luteranilor, despre care am aflat că este construit ca un dialog între preot și comunitate. În timp, corului comunității i s-au alăturat sunetele grave, delicate, înalte sau joase ale orgii. Inițial, doar catedralele din orașele transilvănene dețineau o orgă, datorita costurilor ridicate de achiziție, dar începând cu secolul 18 ele cresc în popularitate și din ce în ce mai multe comunități își permit un asemenea instrument.
Dar ce este o orgă și cum funcționează ea? Orga este cel mai mare instrument muzical construit de om. Este și cel mai complex instrument construit înainte de revoluția industrială. Iar pentru Wolfgang Amadeus Mozart, orga era regina tuturor instrumentelor.
Membru al familiei instrumentelor cu claviatură, orgă naște sunetul cu ajutorul aerului împins prin tuburi de diverse dimensiuni. Fie ele mecanice sau pneumatice, principiul de funcționare al orgilor istorice este același: există un burduf sau un compresor care suflă aer în tuburi, iar apăsarea unei taste pe claviatură, deschide supapa (ventil) unui tub, permițând aerului să circule și să vibreze.
Părțile componente ale unei orgi sunt în număr de 6:
· Prima componentă: claviatura – denumită și „manual”; unele orgi au una, altele au și două sau trei
· A doua componentă: registrul – un set de de tuburi de un anumit timbru. O pârghie aflată în aproprierea claviaturii permite muzicianului să schimbe registrul de sunete. Există orgi cu un registru și orgi cu zeci de registre.
· A treia componentă: tuburile – pot fi din lemn sau din metal, mai scunde sau mai înalte, și pot avea timbre sonore diferite
· A patra componentă: mecanica – sistemul care împinge aerul prin tuburi. El poate fi mecanic, pneumatic, electric sau electronic.
· A cincea componentă: mecanismul de aprovizionare cu aer – alcătuit dintr-un burduf acționat manual (de către asistentul organistului, denumit “calcant”), astăzi, adesea înlocuit de un ventilator electric.
· A sașea componentă: pedalierul - o claviatură pentru picioare ce poate intona notele grave. Această componentă poate fi la rândul ei foarte complexă sau poate lipsi cu totul.
Partea exterioară, vizibilă, a orgii se numește “dulap” iar acesta conține tuburile și mecanismul.
Orga pe care o ai în față, este cea de-a șasea orgă din istoria bisericii evanghelice din Biertan și e relativ nouă! Are nu mai puțin de 1290 de tuburi (din care la vedere este doar o mică parte), 2 claviaturi, un pedalier și 25 de registre. A fost construită la Viena, de către compania constructorului de orgi Carl Hesse și inaugurată la Biertan în 1869.
În secolul 19 se cunosc multe cazuri în care parohiile au apelat la firme din alte părți ale Imperiului pentru construcția orgilor, dar înainte, orgile erau construile de meșteri locali. Spre exemplu, știm că meșterul Georg Wachsmann din Biertan construiește în 1731 o orgă barocă cu o claviatură și 10 registre pentru biserică. Vechea orgă este vândută pentru 120 de florini comunității din Ațel. Orga Wachsmann deservește Biertanul până în 1794, când este vândută „peste deal”, comunității din Dupuș. În locul ei, meșterul organist Samuel Maetz, cu atelierul în Biertan, construiește o nouă orgă, cu 22 de registre și, prin urmare, cu mult mai multe posibilități de redare a sunetului. Nu numai orga este nouă, dar și locul ei: balconul ce o susține este și el proaspăt construit, în stil baroc, în 1794.
Aproape un secol mai târziu, în 1868, se întâmplă un dezastru: secțiunea de boltă de deasupra orgii se prăbusește și paguba este atât de mare, încât instrumentul nu mai poate fi reparat sau restaurat. Trebuie cumparată altă orgă! Se apelează la constructorul Carl Hesse din Viena, creatorul actualei orgi, câștigătoare a unei medalii la Expoziția Mondială din 1867 de la Paris. Cât a costat? Cronicarii menționează suma de 7000 de florini, plătibili în 5 rate – ceea ce astăzi ar echivala cu circa 116.694 euro.
Comunitatea din Biertan s-a împrumutat într-o primă etapă pentru această sumă. Pentru a acoperi costurile, fiecare locuitor a donat bisericii 5% din recolta lor de must. În secolul 19, fiecare gospodărie se întreținea și din vin. Parohia din Biertan a strâns vedrele de vin, le-a depozitat și le-a vândut ulterior, la un preț foarte avantajos. Povestea orgii Hesse nu se oprește aici. În timpul Primului Război Mondial sașii locului sunt obligați să doneze din tuburile metalice cauzei războiului. Ele au fost puse la loc în cadrul restaurării din 1926. Orga a trecut și prin alte restaurari, în anii 1994 și 2005.
Orga Hesse, cu fleuroni și pinacluri neogotice, e funcțională și azi. Pe timp de vară, în fiecare vineri, ea umple spațiul sonor al minunatei biserici gotice în care te afli.
Dacă azi se cântă piese de altădată, ce se cânta atunci? Orga devenea un participant uzual la slujbele luterane de abia în secolul 18 și uneori se însoțea și cu alte instrumente. Despre organist știm că avea obligația să acompanieze corul comunității dar și să cânte solistic. De altfel, la începutul slujbei, organistul improviza cu mai multă sau mai puțină pricepere. La finalul slujbei, la fel. Organiștii erau atât interpreți, cât și compozitori, fiecare având oportunitatea să creeze linia melodică a psalmilor. Organistul comunității avea responsabilitatea pregătirii succesorului său: câțiva copii din comunitate erau ținuți aproape și învățați secretele meseriei. Nu în ultimul rând, adesea organistul mai avea și alt rol, spre exemplu cel de învățător în școala satului.
De ce sunt orgile din Transilvania deosebite?
Multe dintre orgile istorice din Transilvania au ajuns la noi “nemodificate”. Avem orgi cu dulap baroc și mecanism interior tot baroc. În alte colțuri de Europa, există o diferență de câteva zeci de ani sau de secole între aspectul exterior al orgii și interiorul ei. Aici, comunitatea fie nu a simțit nevoia, fie nu a avut banii necesari unei astfel de modificări. Curios cum se aude o orgă originală, de secol 18? Vestea bună este că orga Wachsmann, orga numărul trei din istoria Biertanului, a fost recent restaurată. Concertul de reinaugurare a fost susținut pe 14 octombrie 2023 și ea poate fi admirată în biserica evanghelică din Mediaș.
Cum se restaurează o orgă?
Cel mai apropiat centru de restaurare de orgi istorice se află la Hărman, în județul Brașov. Pornită în 2003, firma a restaurat numeroase orgi istorice transilvănene dar s-a angajat și în specializarea tinerilor în domeniul construcțiilor de orgi și al tâmplăriei. Restaurarea unei orgi începe prin demontarea, cu grijă, a componentelor sale și separarea pe categorii. Se începe cu mecanismul interior, apoi se trece la demontarea dulapului. Atât elementele de lemn cât și cele metalice vor fi restaurate de către specialiști în acel material. În funcție de mărimea și complexitatea orgii, o restaurare poate dura între câteva luni și 1-2 ani.
Încheiem acest excurs fascinant cu alegoria autorului german H.D. Dietericus, valabilă și azi. Iată ce spunea: „noi creştinii ne putem transforma în orgi vii, raționale și înţelepte. Trupul nostru să fie corpul acelei orgi: gura noastră să fie asemenea tuburilor, limba noastră ca ancia, lamela ce vibrează în tuburi, iar sufletul să fie aerul, suflul care străbate tuburile. Manualul ca și pedalierul orgii noastre spirituale să fie inima. Registrele să fie sentimentele și râvna inimii şi a sufletului nostru. Organistul să fie Sfântul Spirit, cel cu daruri multe. Degetul mâinii drepte al lui Dumnezeu să cânte pe claviatura inimii noastre, să o pună în mişcare prin vântul cuvântului său, încât trupul nostru, picioarele noastre, mâinile noastre, mintea și gândurile, sentimentele și dorinţele să intre în rezonanţă bună, duhovnicească, plăcută şi drăgălaşă, (...).”
Text de Ioana Pătrășcoiu, documentat și redactat în cadrul atelierului Heritage Lab în anul 2024. Ilustrat de Teo Catrinel Lazăr și Mara Bejan. Ghid audio pus la cale de Asociația Designers, Thinkers, Makers și Primăria Biertan, în proiectul Culture & Cultures. Connecting the dots cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Inițiat de:
Finanțat de:
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri: